Vuorovaikutus-workshop elämysten äärellä

Anu Vehviläinen

Julkaistu Äänenkuljettaja-lehdessä, Sibelius-Akatemia, 2011

Viime syksyllä toteuttamani taiteilijan ja yleisön välinen Vuorovaikutus-workshop tarttui kysymykseen, jota olin pohtinut jo jonkin aikaa: voiko yleisötyö olla aidosti tärkeää taiteilijalle? On selvää että ainakin yleisö hyötyy yleisötyöstä,  samoin taide sinänsä, sillä hyvin tehtynä yleisötyö tuo taiteen pariin uusia ihmisiä. Ja viime kädessä yleisötyö tuo välillisesti hyötyä myös yksittäiselle taiteilijalle, joka uuden yleisön turvin voi saada vaikkapa lisää konsertteja. Taiteilija ei kuitenkaan aina hahmota yleisötyön merkitystä omakohtaisesti, siten että pitäisi sitä työhönsä kuuluvana, luontevana osa-alueena. Yleisötyö-sanalla on työläs kaiku, ja koska se mielletään toiminnaksi, johon ei ole saatu koulutusta, sitä kavahdetaan.

Workshop osoitti, että vuorovaikutus voi palkita niin yleisön kuin taiteilijan. Yleisön kohtaaminen avoimen keskustelun kautta osoittautui mitä luonnollisimmaksi tavaksi purkaa taiteilijoihin liittyviä myyttejä ja tuomaan lavalla olleet taiteilijat lähemmäksi yleisöään. Taiteilijoiden puheesta välittynyt huumori, nöyryys ja ”jalat maassa” -asenne tekivät yleisöryhmään suuren vaikutuksen ja mahdollistivat keskusteluissa vaativienkin teemojen käsittelyn. Taiteilijat suhtautuivat kunnioittavasti heille esitettyihin kysymyksiin ja pitivät keskusteluita luontevana jatkona konsertoinnille. Maallikkopalaute koettiin piristävänä ja ajatuksia herättävänä lisänä lehtikritiikin ja kollegiaalisten kiitosten rinnalla. Mm. taiteelliseen työskentelyyn, konserttikulttuuriin ja reseptiokäytäntöihin liittyvien teemojen suullista jäsentämistä pidettiin hyödyllisenä niin henkilökohtaisen muusikkouden kuin taiteen yhteiskunnallisen tilan kannalta.

Workshop antoi erityisesti aihetta pohtia taiteilijoiden koulutusta, jossa koko yleisötematiikka näkyy varsin vähän. Yleisösuhde on taiteilijuuden keskeisimpiä osa-alueita – sen ei tarvitse olla vain käytäntö, kuten kumarrus ja aplodien sanaton vastaanotto. Ihmisen kokoinen vuorovaikutus on elämys, johon kannattaa mennä mukaan.

Lue raportti Vuorovaikutus-workshopista osoitteessa: http://www.siba.fi/fi/?id=39745

This entry was posted in Artikkelit, Avoin taiteilija & Arvoisa yleisö, Vuorovaikutus-workshop. Bookmark the permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *