Mestari & Kisälli

Mestari & Kisälli on opettajan ja oppilaan välistä suhdetta tarkasteleva moninäkökulmainen luentosarja. Sisältää 5 luentoa. Kevät 2015, Sibelius-Akatemia.

Sarja on osa Anu Vehviläisen ”Avoin taiteilija & Arvoisa yleisö” -ohjelmaa. Kyseessä on yleisölle avoin, 5 luennon mittainen luentosarja, joka valottaa länsimaisen taidemusiikin koulutuksen keskeisintä kontekstia: opettajan ja oppilaan – mestarin ja kisällin – välistä suhdetta. Luentosarja on avoin niin perus- ja jatko-opiskelijoille kuin myös asiasta kiinnostuneelle, ulkopuoliselle yleisölle.

Länsimaisen taidemusiikin mestari–kisälli-suhde on erityislaatuinen, sillä muusikon opinnot alkavat jo lapsena. Ammattilaiseksi haluava on aloittanut opiskelunsa n.  5–7-vuotiaana, ja yli 20-vuotiaalla musiikin ammattilaisella on takanaan jo muutama merkityksellinen opettaja-oppilas-suhde. Viikoittaiset soittotunnit oman opettajan/omien opettajien seurassa, jopa 20 vuoden ajan, on se ydinkonteksti, jossa laaja musiikillinen ja instrumenttikohtainen tietämys jaetaan. Toki muusikkous kasvaa myös opettaja-oppilas-suhteen ulkopuolella, eli laajemmin koko taideyhteisössä, mutta oman instrumenttiopettajan merkitystä oppilaan muusikkouden muokkautumisessa tuskin kukaan alalla oleva kiistää. Luentosarja nostaa esiin opettaja-oppilas-suhteeseen liittyviä ilmeisiä ja keskeisiä, mutta myös piileviä tai rivienvälisiä kysymyksiä.

vastuuopettaja: Anu Vehviläinen + 4 vierailevaa luennoitsijaa
laajuus: 1 op (läsnäolo + essee)
arviointi: hyväksytty/hylätty
kohderyhmä: maisteri- ja tohtoriopiskelijat, avoin myös yleisölle
paikka: T-talo, auditorio
aika: kevät 2015, torstaisin klo 16-17.30
Luennot klo 16:

26.3. Anu Vehviläinen: Mestari–kisälli-suhde taidemusiikin oppimisympäristönä
9.4.      Sanna Vehviläinen: Ohjaussuhde pedagogisena suhteena – vertailevia näkökulmia
16.4.    Kata Nummi-Kuisma: Kuinka yleisösuhdetta käsitellään jo luokkahuoneessa?
23.4.    Seppo Kimanen: Onko huippumuusikosta huippupedagogiksi?
7.5.      Ralf Gothóni: Mestareita ja kisällejä – keskustelu Ralf Gothónin kanssa, haastattelijana AV

This entry was posted in Avoin taiteilija & Arvoisa yleisö, Luennot ja kurssit, Mestari & Kisälli. Bookmark the permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *